pondělí 1. prosince 2008

The Lodger - Absinth hudební scény

„Waking ten times to take a piss, you can taste the cancer in my morning kiss.“ To je přesně styl finského zpěváka a textaře jménem Teemu Merilä. To je také styl jeho kapely Lodger, jejich osobitých, neobvyklých klipů a jejich boje proti zákazu kouření v restauracích.

Skupina Lodger se skládá z (mimo Finsko) téměř neznámých pěti jmen Teemu Merilä (zpěv a kytara), Jyri Riikonen (klávesy), Hannes Häyhä (baskytara a animace), Antti Laari (bicí) a kytarista Panu Riikonen. Za kormidlem celého Lodgerovo vzniku stojí prvně jmenovaný Merilä, který tvoří texty a představuje hlavní pilíř celého Lodger kultu. A že to není jen tak obyčejný kult. Novináři se o ně nezajímají, fanynky neslintají nad jejich fotografiemi, hudební televize se neperou o jejich klipy, v rádiu neuslyšíte ani jeden jejich song. Přesto však mají Lodger dost silnou podporu nejen v jejich rodném Finsku, ale za i hranicemi.

Za tento úspěch Lodger vděčí převážně internetu a hlavně jejich tzv. „One-Eyed“ klipům, které tvoří basák Hannes Häyhä. Jedná se o flashové, jednoduchou technikou nakreslené klípky, v nichž jsou postavy zobrazeny s kulatou hlavou, zaoblenými končetinami a okem v podobě díry do oné kulaté hlavy. Skoro jako když si malé dítě hraje ve windowsovském kreslení. Klipy jsou to dost drsné a svérázné. Necenzurovaně zobrazují sex, násilí a jiné všední věci naší nevšední doby. A právě díky své svéráznosti jsou tak uznávané. Chlápek co v nich ztvárňuje hlavního hrdinu v každé situaci kouří a je buď ožralý nebo na tom pracuje. Vulgárnost a decentní úchylnost klipů zlehčuje stupidně geniální forma, v níž je vše nakresleno a posílá je tak do velmi vtipné roviny. Klip Dorsteps mimochodem vyhrál „nejlepší flash“ na Bradford Animation Festival.

Cynické a nihilistické. Tak je otitulována tvorba Lodgeru, zobrazující sex, drogy a násilí. Přesto jeho muzika je chytlavá, kytarová a pohodová. Texty mají svůj vtip a pro toho, kdo se nebojí vstřebat černý a občas dost drsný humor podkreslený lehkou melodií, je Lodger a jeho klipy přesně to pravé.

Vypůjčeno z ABradio, napsal Martin Erhart

The Lodger mne oslovili právě flashovými klipy a ne zcela legální cestou jsem se dostal i k jejich albům. Na tuhle skupinu člověk musí dostat tu správnou chuť. Libuje-li si v poklidném rocku, novodobé dekadenci a správně ujetých textech, jsou pro něj The Lodger tím pravým šálkem čaje. Respektive tou pravou sklenkou vydatného absinthu.

Skupina zatím vydala 3 CD, koncertuje převážně na festivalech v rodném Finsku. Občas zavítají i do dalekých vod Evropy, přesto se našemu kraji vyhýbají. Snad v budoucnu, ať už na Rock for People, či jiných výborných akcích...

Jméno: The Lodger

Styl: Alternative / Rock / Indie

Obsazení: Teemu Merilä (zpěv a kytara), Jyri Riikonen (klávesy), Hannes Häyhä (baskytara), Antti Laari (bicí), Panu Riikonen (kytara)

Alba: Hi-Fi High Lights Down Low – 2004, How Vulgar – 2006, Honeymoon Is Over – 2008

Oficiální odkaz skupiny: http://www.lodger.tv/

MySpace profil: http://www.myspace.com/lodger


The Lodger - Doorsteps

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Lodger je špička, omílám jejich alba už 4 roky pořád dokola :)