úterý 2. prosince 2008

The Crow - Legendární mstitel ze záhrobí

„Je-li láska dvou lidí upřímná a pouze mezi nimi, nikdy se nepřestanou milovat, ať se stane cokoliv. A když zemřou, láska zůstane navždy.“ (Sarah, The Crow)

V šeru nočního velkoměsta se ze stínů periferní uličky vynořuje muž. Tmavé kožené šaty pevně upnuty na štíhlém těle, pod havraními vlasy září do noci odraženým světlem černobíle natřený obličej klauna ze záhrobí. Nad ním se vznáší vrána. Vrána - jeho oči, jeho duše, jeho vazba se světem živých. Ten muž je mrtvý. Zabili ho spolu s jeho milenkou muži s Top Dollarova gangu o noci Halloweenu, ale on se přesně po roce vrátil. Drtivý pád z okna na něm nezanechal nejmenší stopu, stejně jako mu teď nemohou ublížit kulky těch, kteří budou krvavě pykat za smrt jeho lásky i za jeho smrt, z jejíž kontroly se dočasně vymkl s pomocí křehkého těla vrány.

Komiks Vrána (The Crow) je dnes již kultem. Autor James O´Barr se velmi těžce vyrovnával s tragickou smrtí své snoubenky, a toto prožité období vdechl do jednoho z nejlepších výtvarných děl současnosti. Fanoušky si komiks získal především svou nevšední grafikou a děsivým příběhem o nezadržitelné spravedlnosti a nelítostné pomstě v temném městě, které je zbaveno veškeré spravedlnosti a jediné, co v něm vládne, je strach a smrt.

V roce 1994 do kin dorazilo filmové zpracování, natočené podle původní komiksové předlohy. Hlavní roli Erica Dravena, z mrtvých stanuvšího mstitele své zavražděné lásky, ztvárnil syn legendárního Bruce Leeho, Brandon Lee. Herec však za téměř božský herecký výkon zaplatil vlastní krví – při natáčení byl Lee postřelen slepým nábojem a v nemocnici zranění podlehl. Snímek se tak dotáčel pomocí dubléra a speciálních vizuálních efektů. Vydatně ztvárněná scenérie surově gotického Detroitu byla doplněna hudebním doprovodem ikon The Cure, Nine Inch Nails, Rage Against The Machine aj.

Ryze srdcová záležitost nejtěžšího kalibru. Atmosférou, hudbou, zpracováním. Pro mne nejlepší a poslední film s hvězdou, jménem Brandon Lee.

Název: The Crow (Vrána)

Kategorie: Akční / Drama / Fantasy / Thriller

Délka: 101 minut

Režie: Alex Proyas

Hrají: Brandon Lee, Ernie Hudson, Michael Wincott, David Patrick Kelly, Ling Bai, Michael Massee, Anna Levine, John Polito, Tony Todd, Michael Berryman, James O´Barr, Laurence Mason

CSFD odkaz snímku: http://www.csfd.cz/film/16745-vrana-crow-the/

IMDb odkaz snímku: http://www.imdb.com/title/tt0109506/


The Crow – Trailer


The Cure - Burn


Žádné komentáře: